Advies

Ergonomisch advies

Ergo2Work helpt u graag bij het creëren van een gezonde en efficiënte werkplek, zowel thuis als op kantoor. De arbowet stelt dat de werkplek aan de werknemer aangepast moet worden, zodat deze verantwoord en gezond kan werken. Wat dit precies inhoudt, verschilt uiteraard per persoon. Wij kunnen u daarom voorzien van gespecialiseerd en persoonlijk advies, zodat u ook daadwerkelijk geholpen bent. Wij leveren allerlei producten die kunnen helpen bij het inrichten van een ergonomische werkplek.

Wilt u persoonlijk advies dan kunt u contact opnemen per telefoon, chat of email met onze specialisten. Daarnaast is het mogelijk om (op afspraak) een bezoek te brengen aan onze showroom in Nijmegen. Alle medewerkers van Ergo2Work zijn getraind om u te voorzien van een passend advies.

Wij zijn aanwezig van Maandag t/m Vrijdag van 9:00 tot 17:00 uur

Tips bij het inrichten van een ergonomische werkplek

Hieronder vindt u een aantal algemene adviezen voor het inrichten van een ergonomische werkplek. Dat wordt beschreven aan de hand van de volgende onderdelen:

De juiste zithouding

Om de juiste ergonomische zithouding te bereiken, zijn er een aantal vuistregels.

Benen:

  • De bovenbenen zijn horizontaal;
  • De voeten staan plat op de grond;
  • De hoek tussen boven- en onderbenen is 90º tot 120º;
  • De zitdiepte is voldoende, zodat er maximaal een vuistbreedte tussen de zitting en de knieholtes past.

Mocht uw bureaustoel qua hoogte niet voldoende instelbaar zijn, is een voetenbank aan te raden. Op die manier kunt u toch uw benen in een juiste hoek en houding plaatsen.

Armen:

  • De onderarmen zijn horizontaal, waarbij de hoek tussen boven- en onderarmen 90º is;
  • De onderarmen liggen op een armsteun of kunnen op het tafelblad rusten;
  • In het ideale geval heeft de bureaustoel armleuningen die in de breedte, hoogte en diepte te verstellen zijn. Is dat niet het geval, biedt een externe armsteun uitkomst.

Rug:

  • De rugleuning biedt voldoende steun op riem- en lendehoogte;
  • De rugleuning staat iets achterover in een hoek tussen 95º en 105º.

Wij hebben verschillende soorten bureaustoelen en ergonomische krukken in het assortiment, die bijdragen aan een ergonomisch correcte zithouding. De stoelen bieden voldoende steun; de krukken zorgen ervoor dat de gebruiker constant in beweging blijft en zo de spieren traint.

Als u zelf een stoel hebt die qua hoogte voldoet, maar nog niet helemaal qua steun, bieden zitkussens of lenderollen uitkomst.

Staand werken

Desktop werkplek

Naast een juiste zithouding is ook de hoogte van het bureau van belang.

Zittend werk kan tot overmatige statische belasting op het lichaam leiden, zeker als de werkzaamheden onafgebroken voortduren, zonder beweging tussendoor. Om die reden stappen steeds meer werkgevers over op het gebruik van zit/sta tafels, waarbij er afgewisseld kan worden.

Het bureau moet op een zodanige hoogte ingesteld worden, dat de houding van de arm zoals boven beschreven, bereikt kan worden. De onderarmen blijven daarbij in een hoek van 90º. Dit geldt zowel voor zittend als staand werk. Een handige tip voor de aanschaf van een zit/sta bureau: de maximale hoogte van de tafel moet ongeveer 50-60 cm lager zijn dan de lichaamslengte (afstand van bovenkant hoofd tot elleboog).

Aan de onderkant is er voldoende ruimte voor de voeten en om de benen tot een hoek van 120º uit te strekken. Er is tevens genoeg ruimte voor de bovenbenen. Een handdikte ruimte tussen de bovenbenen en de onderkant van het tafelblad is een goede maatstaf.

De zit/sta tafels zijn ontworpen voor langdurig en veelvuldig gebruik. Er zijn modellen met handslinger, 1 motor en 2 motoren verkrijgbaar. Daarnaast hebben we varianten in het assortiment die in een hoek van 90º of 120º opgesteld kunnen worden. Heeft u zelf al een blad? Dan kan dit in de meeste gevallen eenvoudig op al onze onderstellen geïnstalleerd worden.

Schermhoogte

Desktop werkplek

Bij een desktop werkplek komt het beeldscherm op ongeveer 50 cm afstand te staan, waarbij de bovenrand van het beeldscherm op gelijke hoogte staat met de ogen. Op deze manier wordt de nek het minst belast. Een grotere afstand tot het beeldscherm is bovendien minder belastend voor de ogen.

Om dit te bereiken, kunt u een monitorstandaard of monitorarm gebruiken. Deze kunnen aan uw bureaublad bevestigd worden, en sommige ook aan de muur. Daarnaast zorgt een monitorarm voor meer ruimte op het bureau.

Onderzoek heeft uitgewezen dat het werken met twee beeldschermen leidt tot hogere productiviteit en een lagere foutmarge. Deze werkwijze biedt ook een beter overzicht als er met diverse documenten of programma’s tegelijkertijd gewerkt wordt.

Laptop werkplek

Bij veelvuldig gebruik van een laptop liggen er vooral nekklachten op de loer, omdat het scherm eigenlijk te laag staat. U kunt uw laptop werkplek verbeteren door een laptopstandaard te gebruiken. Door de laptopsupport komt het beeldscherm op de juiste hoogte. Sommige laptopstandaards in ons assortiment bieden ook de mogelijkheid om documenten voor de laptop te leggen (mits er een extern toetsenbord gebruikt wordt).

Het beeldscherm ligt ongeveer op één armlengte afstand. Gebruik, indien mogelijk, één of meerdere externe beeldschermen.

Muisgebruik

De muis is het meest gebruikte apparaat op de werkplek en is daarmee ook de belangrijkste oorzaak van klachten. Veel mensen werken nog met muizen die een platte, traditionele vorm hebben. Omdat de gewrichten in de onderarm in deze houding gedraaid zijn, kan het gebruik van een normale muis op lange termijn tot RSI of andere gerelateerde klachten leiden.

In de eerste plaats is het van belang om de muis altijd binnen handbereik te bedienen, zodat de spieren en pezen niet onnodig hoeven te strekken. Daarnaast zijn de vorm van de muis en de positie en houding van de hand en onderarm belangrijk.

Een verticale muis zoals de Evoluent, Newtral of HE Mouse biedt daarbij uitkomst. Deze verticale stand zorgt ervoor dat de gewrichten en spieren zich kunnen ontspannen, waardoor klachten in de pols en onderarm voorkomen of verminderd worden.

Bij schouderklachten is het raadzaam om een centrale muis zoals de Rollermouse te gebruiken. U werkt dichtbij het lichaam en binnen de schouderlijn, waardoor de spieren niet onnodig belast worden. Ook bij nekklachten zijn deze muizen een geschikt alternatief.

Wanneer u voornamelijk klachten in de vingers hebt door het klikken, kan de Rockstick muis een geschikte oplossing zijn. Het klikken van de Rockstick Muis wordt vanuit de hele hand gedaan, waardoor de handspieren en zenuwen aanzienlijk minder worden belast.

Bij klachten in de hand biedt ook de Hippus Handshoemouse uitkomst. Dankzij zijn vorm ondersteunt de muis de gehele hand en de toetsen hebben een zeer lichte aanslag, waardoor de spieren in de hand en vingers nauwelijks inspanning hoeven te leveren.

Daarnaast is een voetpedaal muis een geschikt hulpmiddel om het aantal muisklikken met de hand te reduceren. Dit kunt u dan combineren met een verticale muis om een natuurlijke stand van de pols/arm te bevorderen, waardoor de spierspanning in de pols en onderarm af zal nemen.

Toetsenbordgebruik

Naast een muis wordt ook het gebruik van een ergonomisch toetsenbord sterk aangeraden voor mensen die veel computerwerkzaamheden uitvoeren. Wij maken onderscheid tussen compacte toetsenborden en verstelbare toetsenborden.

De positie van het toetsenbord is recht voor het lichaam, binnen de schouderbreedte. De bovenarmen ‘hangen’ nog langs het lichaam en hoeven zich niet in te spannen.

Een mini toetsenbord verkleint de reikafstand naar de muis, verlaagt de spierspanning in de onderarmen en wordt doorgaans als comfortabeler ervaren dan een standaard toetsenbord. Compacte toetsenborden zijn ergonomisch omdat het numerieke deel is weggelaten, waardoor de afstand naar de muis kleiner is en u binnen de schouderlijn kunt typen.

Verstelbare toetsenborden hebben het grote voordeel dat ze in hoogte verstelbaar zijn, waardoor de polsen in een natuurlijke hoek geplaatst kunnen worden. Verstelbare toetsenborden met gesplitste toetsen zorgen daarmee voor een neutrale en ontspannen houding van de onderarmen en polsen.

Ook als u een laptop heeft, raden wij het gebruik van een extern toetsenbord aan. U profiteert dan niet alleen van de ergonomische vormgeving, maar in combinatie met een laptopstandaard heeft u ook nog eens ruimte om documenten op een handige plek neer te leggen.

Overige hulpmiddelen

Klachten staan niet op zichzelf en hebben vaak meerdere oorzaken. Ergonomische muizen en toetsenborden kunnen helpen om klachten te verminderen, maar de oorzaak van deze klachten kan ook liggen bij een verkeerde algemene werkhouding of inadequate opstelling van de werkplek. In de verbetering hiervan geeft een complete werkplek bestaande uit een zit/sta tafel en bijbehorende producten zoals monitorarmen en documenthouders een optimaal effect.

Monitorarmen zorgen ervoor dat u de monitor op een perfecte hoogte, afstand en hoek kunt instellen. Met documenthouders voorkomt u dat de nek onnodig gedraaid wordt bij het lezen of schrijven náást het toetsenbord en de muis.

Heeft u naar aanleiding van bovenstaande informatie nog vragen, neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op. Wij geven u graag een persoonlijk advies.